Главная - Статьи - Нова лабораторна вакуумна камерна електропіч опору моделі СНВЕ-2.4.2/16-ОТТОМ

Нова лабораторна вакуумна камерна електропіч опору моделі СНВЕ-2.4.2/16-ОТТОМ

В Украине Специальным конструктрским бюро "ОТТОМ" освоено производство нового поколения вакуумных элеваторных электропечей для нагрева изделий из металлов и сплавов торговой марки « ОТТОМ» на базе серийной модели СЭВ-3.3/11.5, которые соответствуют всем современным нормам и требованиям и с успехом заменят огромное количество своих устаревших собратьев.

Завантажити статтю в форматі PDF => Нова лабораторна вакуумна камерна електропіч опору СНВЕ-2.4.2_16-ОТТОМ

Вакуумні електропечі опору мають істотні переваги. У них забезпечуються: можливість проведення безокисного нагріву метала до високих температур і збереження вихідної поверхні, зниження теплових втрат в порівнянні з печами з захисними атмосферами, максимальна пожежо- та вибухобезпечність технологічних процесів та ін. [1, 2]. Ця обставина обумовила досить широке коло процесів термічної обробки, які в них здійснюються. До таких процесів відносяться відпустку, отжиг, нагрів під загартування металовиробів; спікання в порошкової металургії; пайка особливо відповідальних деталей і конструкцій; рафінування тугоплавких металів від газів; знежирення поверхонь металів, сушка різних матеріалів і т.д. Найголовніше – в цих печах вирішується проблема застосування тугоплавких металів в якості нагрівачів, а, отже, ці печі не мають конкурентів при нагріванні в області температур понад 1000 oC. Тому вакуумні електропечі опору виявилися найбільш універсальним видом елекротерміческого обладнання і набули найбільшого поширення [3].
До останнього часу в Україні серійне виробництво вакуумних електропечей опору відсутнє. З 2003 року цю нішу зайняла компанія ТОВ “ТД” ОТТОМ “.
До теперішнього часу наша компанія розробило і виготовило для промисловості цілу серію вакуумних електропечей опору. Черговою новинкою стала розробка вакуумної камерної електропечі опору моделі СНВЕ-2.4.2/16-ОТТОМ.
Мета даної публікації – ознайомлення потенційних споживачів з вакуумної камерної електропіччю опору СНВЕ-2.4.2/16-ОТТОМ (див. Рис). Дане типовиконання електропечі є якісно новим по відношенню до останнього виконання СНВЕ-2.4.2/16-И1, яка була розроблена ще в 70-х роках минулого століття.

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ
Електропіч опору камерна вакуумна СНВЕ-2.4.2/16-ОТТОМ нового покоління призначена для проведення різних термічних процесів (відпалу, спікання, синтезу сполук, дегазації, і ін. процесів) в вакуумі при температурах до 1600 °C. Допускається невелике газовиділення матеріалом садки, матеріалами нагрівачів, екранної ізоляцією та іншими елементами конструкції. Можлива робота в середовищі нейтральних газів підвищеної чистоти при надмірному тиску не більше 0,02 МПа (0,2 кгс/см2). При цьому робоча температура визначається в залежності від фізичних параметрів газів.
Електропіч є екологічно чистою. У ній відсутня викид хімічно активних газів в атмосферу приміщення, що забезпечує її вибухо- та пожежобезпечність в процесі експлуатації. Електропіч може застосовуватися як лабораторні для наукових цілей і як загальнопромислова в авіаційній, електронної, радіотехнічної, електротехнічної, машинобудівної та інших галузях промисловості.
Робота електропечі, включаючи проведення термічних процесів і управління вакуумною системою, здійснюється за програмою за допомогою системи автоматичного управління,
виконаної на базі мікропроцесорних пристроїв. Електропіч випускається повністю автоматизованої з регулювання нагріванням і управління елементами вакуумної системи за програмою.
Буквено-цифрове означення електропечі
С – вид нагріву – опором;
Н – основна конструкційна ознака – камерна;
В – характер середовища в робочому просторі – вакуум;
Е – тип теплоізоляції – екранна;
2 – ширина робочого простору, дм; (200 мм)
4 – довжина робочого простору, дм; (400 мм)
2 – висота робочого простору, дм; (200 мм)
16 – номінальна температура, сотні ° C.

Опис конструкції
Електропіч СНВЕ-2.4.2/16 складається з наступних частин:
• вакуумна камера;
• нагрівальний модуль;
• система вакуумна
• система водяного охолодження;
• пічної трансформатор і електроживлення;
• шафа управління;
• система контролю температури;
• система безпеки.
Всі елементи електропечі, змонтовані на загальній рамі у вигляді єдиного монтажно-транспортного вузла.
Вакуумна камера являє собою циліндричний горизонтально розташований корпус, закритий з обох сторін кришками, закріпленими на корпусі за допомогою петель і накидних болтів. Конструкції кришки і корпусу забезпечені сорочками водяного охолодження. Вакуумна система складається з дифузійного паромасляного насоса, двох механічних форвакуумних насосів, вакуумних затворів у необхідної кількості клапанів, вентилів.
Система водяного охолодження складається з колектора, зливний воронки, сорочок охолодження, елементів конструкції електропечі і дифузійного паромасляного насоса, з’єднаних гумово-тканинних шлангом, закріпленим на штуцерах елементів системи водоохолодження бандажами. Протока охолоджуючої води з розривом струменя.
Живлення нагрівача здійснюється від пічного трансформатора, встановленого на рамі електропечі. На кабелі, що з’єднує обмотки низької напруги трансформатора з регулюючим пристроєм, встановлений шинний трансформатор струму, що входить в систему дистанційного контролю сили струму нагрівача.
Регулювання теплового режиму здійснюється шляхом зміни підводимої до нагрівача потужності за допомогою тиристорного регулятора напруги, включеного в первинну обмотку пічного трансформатора. Сигнал управління тиристорного регулятора напруги формується та подається від регулюючого мікропроцесорного приладу. Управління елементами вакуумної системи здійснюється за допомогою програмованого контролера. Контрольно-вимірювальні прилади і апаратура розміщені в шафі управління.
Конструкція електропечі відповідає вимогам безпеки, передбаченим ГОСТ 12.2.007.9-88. Умови безпеки роботи повинні бути забезпечені підприємством-споживачем відповідно до «Правилами техніки безпеки при експлуатації електроустановок споживачем» та експлуатаційної документації. Ступінь захисту електропечі – IР10 ГОСТ 14254-96, шафи управління – IР40.

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ
1. Встановлена ​​потужність, 35 кВт
2. Номінальна потужність, 29 кВт
3. Потужність холостого ходу 27 кВт
4. Номінальна температура в робочому просторі, 1600 ° С
5. Рівномірність температури в робочому просторі, ± 10 ° С
6. Стабільність підтримання температури, ± 5 ° С
7. Розміри робочого простору, мм:
– ширина 200
– довжина 400
– висота 200
8. Маса садки, 30 кг
9. Середовище в робочому просторі – вакуум
10. Гранична залишковий тиск в холодному стані електропечі, 6,65 × 10-3 Па (5 × 10-5 мм рт.ст.)
11. Номінальна напруга мережі, В 380/220
12. Номінальна частота струму, 50 Гц
13. Число фаз нагрівача 1
14. Витрата води на охолодження, 1,5 м3 / год
15. Габаритні розміри електропечі, мм:
– ширина 2000
– довжиною 2500
– висота 1850
16. Маса електропечі, 1,5 т
Гарантійний термін експлуатації встановлюється 1 рік з дня введення електропечі в експлуатацію за умови дотримання правил експлуатації, зберігання, транспортування та монтажу.

Умови експлуатації

Температура навколишнього повітря – від 5 ° C до 35 ° C, відносна вологість навколишнього повітря – не вище 80% при 20 ° C і не більше 50% при 35 ° C у вибухобезпечній середовищі, що не містить агресивні гази і пари в концентраціях, які шкідливо діють на комплектуюче обладнання, матеріали та електричну ізоляцію, ненасиченої водяними парами і струмопровідним пилом; при коливаннях напруги мережі живлення не більше 5% від номінального.
Електропіч встановлюється безпосередньо на підлогу без застосування фундаменту. Конструкція задовольняє вимогам, що пред’являються ергономікою. Електропіч відповідає вимогам безпеки, передбаченим ГОСТ 12.2.007.9-93. За способом захисту від ураження електричним струмом електропіч відноситься до класу 01 по ГОСТ 12.2.007.0-75. Ступінь захисту, що забезпечується оболонками, IР20 по ГОСТ 14254-96 (МЕК-529-89).

КОМПЛЕКТНІСТЬ ПОСТАВКИ
У комплект поставки входить:
• електропіч в частково розібраному вигляді;
• шафа електроживлення і управління;
• комплект запасних частин згідно з відомістю ЗІП;
• комплект експлуатаційної документації згідно з відомістю ЕД.

ЛІТЕРАТУРА
1. В.М. Шулаев. Термическая обработка с применением вакуума. Оборудование и технологии термической обработки металлов и сплавов. Харьков, 2002, ч. 1, с. 30-32.
2. Вакуумная техника. Справочник / Под общ. Ред. Е.С. Фролова, В.Е. Минайчева. М.: «Машиностроение», 1992.
3. В.М. Шулаев. Вакуумные технологии термической обработки сталей и сплавов в машиностроении. // БИЗНЕС-МОСТ. 2007, № 1-2, с. 20-21.

ООО "ТД "ОТТОМ" . Усі права захищено. ©